Istoricul firmei JUB-a

 

JUB este cel mai vechi producător de vopsele pentru pereţi din Slovenia şi din întreaga regiune. Inceputurile producerii de vopsele minerale în localitatea Dol pri Ljubljani, unde se află şi azi sediul firmei, datează din 1875. Marca JUB a început să se dezvolte în anul 1919, când fabrica a fost preluată de societatea pe acţiuni Jugoslovenska industrija ulja i boja din Croaţia (Zagreb), de unde
şi sigla JUB.

 

 

 

Pe parcursul istoriei, JUB şi-a dezvoltat producţia şi a cunoscut mai mulţi proprietari. În perioda interbelică, JUB devenise o firmă de vopsele recunoscută, care îşi vindea produsele în întregul Regat al Iugoslaviei. În timpul celui de al doilea război mondial, pentru o vreme, fabrica a încetat să producă, după război, însă, întreaga producţie a fost reînnoită şi în zece ani a reuşit să atingă aceeaşi amploare pe care a cunoscut-o înainte de război. 

 

 

  

 

A urmat o dezvoltare planificată şi stabilă, care a atins un maxim în anul 1990, când firma acoperea 60% din piaţa fostei Iugoslavii în domeniul vopselelor de dispersie. După dezmembrarea Iugoslaviei şi independenţa Sloveniei, JUB a cunoscut una dintre cele mai difficile perioade din istoria sa. Ca urmare a pierderii a peste jumătate din piaţa de desfacere, JUB a trebuit peste noapte să se reorienteze către pieţele performante şi concurenţiale din Europa, treptat revenind şi pe pieţele tradiţionale.

 

 

 

 

Astfel, în anul 1996, JUB a atins din nou cifrele de producţie din perioada de dinaintea dezmembrării Iugoslaviei. În 1994, ca urmare a Legii privind transformarea formei de proprietate asupra întreprinderilor, firma JUB a devenit prima societate pe acţiuni din Slovenia. Din punct de vedere al amplorii producţiei, anul 2004 reprezintă un moment de cotitură, deoarece JUB a deschis prima unitate proprie de producţie în străinătate – la Šimanovici lângă Belgrad, în Serbia. Azi, JUB este o firmă internaţională importantă, care îşi exportă produsele în peste 25 de tări din Europa şi din lume.

 

 

 

 

Prin tradiţie, pe parcursul îndelungatei sale existenţe, JUB s-a orientat în mod exclusiv către producerea de vopsele. Prin produsele sale, firma a fost întotdeauna atenta la dezvoltarea produselor,fiind în pas cu vremea şi a ştiut să se adapteze rapid şi cu succes la cerinţele pieţei. La începuturile sale, fabrica producea cu precădere vopsele naturale minerale şi înnobilate din materiile prime aflate la dispoziţie în zona din apropiere. Vopselele naturale erau folosite ca pigmenţi pentru nuanţarea vopselelor de var, silicatice şi clei, precum şi a celor pe bază de ulei, lacuri nitro-celulozice şi emulsii. Între produsele importante din perioada de început, care nu erau direct legate de vopselele clasice, se remarcă baiţul de nuc, destinat înnobilării speciilor inferioare de lemn, şi chitul de sticlă, folosit la chituirea ferestrelor. Primul produs care a contribuit la dezvoltarea rapidă a firmei JUB a fost JUBOFLOR. Era produs pe bază de lianţi de celuloză ca înlocuitor pentru clei şi vopsele de interior pe bază de clei, care începuseră să fie înlocuite în Europa de vopseaua de dispersie. Produsul era vândut în formă uscată şi prezenta avantajul că era deja nuanţat şi putea fi aplicat direct pe perete. Prezenţa unui vopsitor nu mai era absolut necesară.

 

 

 

 

În ultimii zece ani, programul comercial şi de producţie al fabricii s-a modificat şi s-a consolidat, astfel că azi este în pas cu cele mai prestigioase companii concurente din Europa.

 

 

 

 

Programul JUB Design Studio face o selecție ușoara de culori si texturi, folosind exemple tipice.
Contact: SC JUB SALES SRL, Calea Clujului št. 207/C, RO-410 Oradea, Romania; T: +00403 594 55 058; E: info@jub.ro