“Albul clasic este folosit pentru revopsire sau ca strat de baza”

Interviu cu designerul de interior și stilistul Alenka Dirnbek, care își conduce propriul studio de design interior în Australia

În străinătate, nuanțele de alb aproape au înlocuit în totalitate culoarea albă neutră. Am vorbit despre utilizarea lor cu stilistul și designerul de interior sloven Alenko Dirnbek, care locuiește și lucrează în Australia.

fotografie: arhiv Alenka Interiors

Alenka s-a mutat în Australia în 2005, unde și-a fondat pentru prima dată propriul brand de cosmetice, l-a vândut în 2015, iar patru ani mai târziu și-a deschis propria companie de design interior, Alenka Interiors. Simțul excepțional al îmbinării materialelor și culorilor, crearea de compoziții atractive și funcționale și dragostea ei pentru materialele naturale au contribuit la faptul că într-un timp relativ scurt a creat un portofoliu divers de proiecte realizate care îi entuziasmează atât pe australieni, cât și pe slovenii. Ea ne-a împărtășit câteva bune practici în amenajarea casei și utilizarea culorilor, care, așa cum spune ea, „deschid spațiul, îl fac aerisit și, prin urmare, ne afectează starea de spirit și bunăstarea în cameră”.

Alenka, de cât timp lucrezi ca designer de interior și stilist în Australia?

În ciuda faptului că mi-am terminat cursul ca decorator de interior cu ani în urmă, mi-am început cariera ca stilist de interior sau designer din Australia a început relativ recent.

Renovându-mi propriul imobil, am acumulat experiență care m-a condus către o nouă provocare profesională. În 2019, mi-am deschis propriul meu studio, Alenka Interiors, unde mă dedic consilierii pentru renovari, alegerea materialelor, culorilor, amenajării și amenajării camerelor. Înainte de asta, am lucrat ca stilist și consultant pentru o companie de mobilă de lux, ceea ce mi-a oferit un fundal excelent pentru a lucra în design interior. Îmi place să lucrez la proiecte de toate dimensiunile și mereu învăț și îmi dezvolt abilitățile.

Cum diferă dorințele clientilor din Australia și acelora de aici? Au un alt fel de a fi, un alt stil

Pe baza experienței mele în design interior, pot spune că dorințele clienților din Australia și Slovenia pot fi destul de diferite. Datorită diferitelor influențe culturale, există, de asemenea, mult mai multe stiluri și abordări în designul interior în Australia decât în ​​Slovenia. Aici, pe Gold Coast din Queensland, accentul se pune pe stilul de coastă, fie că este vorba de Coastal Hampton, Coastal Farmhouse, Coastal Scandinavian, Coastal Mediterranean și altele asemenea. Oamenilor le plac spațiile luminoase și deschise, cu terase mari care se conectează la exterior și oferă priveliști asupra apei, fie că este vorba despre un canal sau spre ocean.

Arhitectura caselor este adaptata locatiei. Casele de lângă coastă sunt de obicei foarte luminoase atât în ​​interior, cât și în exterior, în timp ce casele din apropierea pădurilor se pot lăuda cu fațade mai întunecate. În general, putem spune că dorințele și gusturile clienților din Australia sunt mai diverse și depind de locație, în timp ce stilul tradițional și minimalist predomină în Slovenia.

Cu siguranță această împletire a influențelor culturale contribuie și la bogăția interiorului. În proiectele dumneavoastră, de exemplu, vedem o gamă foarte diversă de materiale și culori (de la piatră la cupru, ceramică naturală și piele la lemn; de la verde salvie la nuanțe de teracotă), care creează totuși medii calde, familiare și relaxate. Ce elemente și culori dau casei tale cel mai mare caracter?

Combinația de diferite elemente, precum texturi, profile de mobilier, covoare, perdele, lămpi, produse decorative și culori oferă camerei o senzație plăcută de acasă. Personal, îmi place să folosesc contraste, precum alb-negru, dar și culori calme precum verdele salvie, teracota și nuanțe de bej natural, pe care le introduc cu accesorii: perne decorative, vaze, lucrări de artă și covoare. Decorarea minimalista care nu suprasolicita spatiul este adesea cea mai placuta.

Îmi place să adaug textura unui perete de accent, de exemplu sub formă de panouri decorative din lemn, care pot fi în nuanțe de alb sau verde deschis, dar nuanțele de salvie, ou de rață și albastru francez sunt, de asemenea, populare - în funcție de stilul de casa și decorul general.

Za zakonca Marka in Cheryl je Alenka popolnoma prenovila hišo, v kateri se bosta upokojila. Izbrala je večne odtenke, ki jih je kombinirala z naravnimi materiali. Ker je v prostoru obilica lesa, je za stene izbrala skoraj belo barvo z rahlo modrim podtonom, ki uravnoteži barvno paleto in v prostor vnese občutek svežine.

Pentru pereții accentuați, probabil că lăsați alegerea culorii pe seama clientului. Ce sfătuiți atunci când alegeți culoarea pereților rămași? Albul clasic domină în continuare ca si culoare de bază și este cea mai frecvent aleasă în Slovenia...

La noi pe piață sunt disponibile multe nuanțe de culoare aproape albă, care diferă unele de altele prin subtonuri, de ex. unele sunt mai gălbui, altele mai cenușii sau albăstrui. Alegerea nuanței potrivite de alb poate deveni o provocare, așa că oamenii ascultă adesea sfaturile designerilor sau pictorilor.

Atunci când aleg albul pentru pereți, sfătuiesc clienții să ia în considerare și alte elemente din cameră, precum podeaua, mobilierul, iluminatul și decorul. Aceeași nuanță de alb poate arăta diferit în circumstanțe diferite, așa că este important să alegeți nuanța de alb care se potrivește cu mobilierul general al camerei.

Culoarea pereților este un factor foarte important care afectează imaginea de ansamblu a camerei: poate adăuga căldură, poate crea iluzia unui spațiu mai mare sau mai mic, poate sublinia caracteristicile arhitecturale... De aceea îi acord multă atenție. atunci când planificați designul interior.

   

Deci, albul clasic este greu folosit în Australia? Dar care sunt avantajele folosirii nuanțelor aproape albe în comparație cu albul clasic?

Așa este, culoarea clasică alb deschis este folosită aici mai ales ca strat de bază sau pentru tavane, în timp ce nuanțele aproape albe oferă mai multe opțiuni atunci când alegeți o culoare pentru pereți. Folosirea unei nuanțe de alb aproape în loc de alb clasic are multe avantaje. De exemplu, diferite nuanțe de culoare aproape albă conferă încăperii o adâncime diferită, ceea ce permite pereților să nu arate prea strălucitori și morți, ci să obțină tonuri mai calde sau mai reci. Acest lucru adaugă un farmec și stil deosebit camerei.

Za prenovo zgodovinske avstralske hiše iz leta 1930 je oblikovalka izbrala skoraj belo barvo s toplim podtonom. Tako je uravnotežila detajle v zelenih in žajbljevih tonih, ki se kot rdeča nit ponavljajo po celem interierju.

Mediile tale sunt foarte aerisite și luminoase. Cu ce ​​subton aproape alb putem obține un astfel de efect?

Pentru a obține un efect aerisit și luminos în cameră, este recomandat să alegeți o nuanță aproape albă, cu subton neutru. Cu toate acestea, trebuie avut grijă ca în cameră să nu fie prea multe elemente calde, deoarece într-un astfel de caz albul natural poate apărea ușor cremos sau gălbui. În astfel de cazuri, este recomandat să alegeți o nuanță cu un subton ușor mai rece, care poate fi folosită pentru a obține un ton neutru plăcut de alb. Indiferent de nuanța aproape albă selectată, culoarea are întotdeauna profunzime, nu este prea albă sau prea deschisă și are și o senzație deosebită de densitate.

Este important să încercăm mai multe nuanțe diferite pe perete și să le observăm în diferite condiții de iluminare, astfel încât să o putem alege pe cea care se potrivește cel mai bine camerei noastre.

 

Enak odtenek bele z modrim podtonom je Alenka uporabila v več projektih in v različnih prostorih. Podton se vedno nekoliko prilagodi svetlobnim pogojem in opremi prostora, zato oblikovalka svetuje, da pravi ton izberete s pomočjo vzorcev na steni

 

   

Dar care este culoarea ta aproape albă preferată la care apelezi iar și iar?

Printre numeroasele nuanțe de alb, există unele pe care eu însumi le folosesc adesea atunci când proiectez spații interioare. Prima nuanță este Snowy Mountains, pe care o folosesc de obicei la jumătate de putere și are un subton ușor rece. Al doilea este Natural White, pe care îl folosesc pe deplin și are un subton cald neutru, iar al treilea este Popcorn White, care are mare profunzime și oferă o senzație caldă moale. Atunci când aleg între ele, decid în funcție de cameră, de luminozitatea acesteia și de stilul general al designului interior.Toate cele trei nuanțe arată foarte neutre și au în comun că adaugă prospețime și căldură încăperii, creând în același timp. impresia unei locuințe modernizate.

V hiši, ki jo je prenovila za svojo družino, je Alenka uporabila odtenek Snowy Mountains z nekoliko hladnejšim podtonom.

 

Citeste si: 

Alege albul preferat!

Culoarea alb pur este cea mai comună alegere în interior, deoarece este ușor de combinat cu alte nuanțe și mobilier, dar încă arată rece și steril în cameră. În zilele însorite, lumina reflectată de pereți strălucește prea puternic și este orbitoare. Aproape alb sau Albul cu subton, care este o culoare albă cu subton de gri sau bej, este o soluție excelentă la această problemă.

O nouă tendință în designul interior: nuanțe aproape albe

Conștientizarea tot mai mare a importanței mediului de viață pentru bunăstarea noastră se reflectă și în tendințe, deoarece arhitecții și designerii de interior dedică din ce în ce mai mult timp cercetării și implementării unor practici sănătoase și durabile.

 

Programul JUB Design Studio face o selecție ușoara de culori si texturi, folosind exemple tipice.
Contact: SC JUB SALES SRL, Calea Clujului št. 207/C, RO-410 Oradea, Romania; T: +00403 594 55 058; E: info@jub.ro